Tuesday, June 23, 2015

Memories - Untuk anakanda Hyfiy Izz Qareen

Izz ni menjadi feberet mualimah sebab konon nye baik dan mendengar kata..haha
Bermula tahun 2015, Mama decide nak hantar abg Izz ke school. Niat dihati konon nak bagi pendedahan awal je, nak bagi dia bercampur dengan kawan-kawan, persekitaran sekolah. Bila melalui sesi persekolahan terpaksa la ikut segala aktiviti yang dijalan kan contohnya, Hari guru, hari Ibu, hari sukan sekolah, dan yang paling tak tahan peperiksaan penggal pertama. Ingatkan budak 4 tahun terkecuali, tapi tak sebenarnya. Abg izz kena study ade 5 ke 6 subject.(english, bm, math, bla3..) dah tak ingat mama pun. Siap Al quran- Iqra dan hafazan hadis2. fuhh berpeluh tengok hadis tu. Mama sendiri pun tak pernah lalui.

Card hari ibu u..mama melting
Zaman sekarang ni, budak-budak makin bijak, yg pandai-pandai bersepah. Persaingan pun senget. Nak dijadikan cerita abg izz ambik periksa 18/5/2015 ~22/5/2015. Periksa hafazan pulak jatuh pada 25/5/15 , date ni papa kena hal kena balik kampung, terpakse inform mualimah kecualikan izz, pada awalnye mualimah cakap tiade sesi gantian untuk dia, tapi memandangkan mama tunjuk surat , mualimah cakap diterima, so adela sesi ulangan hafazan untuk izz.

Ikhlas cakap, izz ni sebenarnye anak yg senang dijaga, dari segi kerenahnye, makannye, sakit peningnye, semua mudah la jugak kecuali keaktifannye. Malu bawak dia balik rumah opah, sebab dia tak boleh duduk diam, terlebih happy kalau kate nak balik rumah opahnye. ermmm.
Berbalik cerita exam, seminggu sebelum exam tu langsung tak study pun, mama ajar dia malas, mama baca dia tutup mulut mama, so memang tak study pun la. Mama fikir biarla, kecik lagi, malas nak pakse dia. Bile balik school mama tanya exam ape harini. Dia jawan iye' belajar kat school'. Tu je jawapannye.
Dalam bulan 6, mualimah whatsapp, suruh ambik report card pelajar, ermm...Ade jugak rupenye, just go with the flow, mama pun plan nak mengambik la jugak. Balik tu check beg dia, tengok surat jemputan, skali jumpa semua kertas2 exam dia. Wahhhhhhhhhhhhhh....semua 83 ke atas.Wakakakakak mama gelak je dalam masa yg sama hurmm tak percaya langsung.

Hari penyampaian report card, mama ambik time off sejam, pegi la ke sekolahnye, mualimah cakap izz ni baik kat sekolah, pendiam orangnye, diam2 tapi ubi berisi. Pandai, terang hati anak puan. Wahhhhhhhhhhhhhh...tapi kelaka pun ade..diam hapenye, kt rumah tak pernah diam..huhu...Bile nak balik mualimah siap bagi hadiah untuk tempat ke5 tu walaupun dalam class dia cume ade 14 orang. Jadilaa.Tahniah anak mama. Terang hati anak mama ni. Moga terus berjaya ye. Jangan pakse diri, buat ape yg kite suka dan moga jalan yg Abg izz lalui betul dan membahagiakan. Yang penting moga agama didulukan. love u ...XOXOXOXO
result izz. Proud of u. But too early syg. Jangan selesa sangat

No comments:

Post a Comment